Projekt

Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.

 

 

Firma Drew – Kon Sp. z o.o.

 

zrealizowała projekt NR NORW.19.01.01-04-0003/20, pn.:

Wzmocnienie konkurencyjności firmy Drew – Kon Sp. z o.o. poprzez uruchomienie produkcji innowacyjnego wyrobu regionalnego

 

  1. Dofinansowanie:
  • Program:

Norweski Mechanizm Finansowy 2014-2021 Rozwój przedsiębiorczości i Innowacje.

 

  • Schemat udzielania wsparcia:

Technologie przyjazne środowisku – Green IndustryInnovation,

 

  • Cel schematu wsparcia:

Schemat technologie przyjazne środowisku ma na celu zwiększenie konkurencyjności przedsiębiorców z wykorzystaniem rozwiązań technologicznych przyjaznych środowisku poprzez realizację działań prowadzących do wdrożenia w przedsiębiorstwie innowacyjnych procesów, produktów, usług lub rozwiązań, które prowadzą do rozwoju działalności gospodarczej przedsiębiorcy, w szczególności wzrostu przychodów, zysku lub zatrudnienia, a jednocześnie lepszej gospodarki odpadami, efektywności energetycznej, zmniejszonej emisji zanieczyszczeń do atmosfery, bardziej wydajnej gospodarki materiałowej. Działania prowadzące do wdrożenia mogą obejmować opracowanie, zastosowanie lub wprowadzenie na rynek (komercjalizację) innowacyjnych procesów, produktów, usług lub rozwiązań.

 

  • Nr i nazwa projektu:

NORW.19.01.01-04-0003/20, pn. „Wzmocnienie konkurencyjności firmy Drew – Kon Sp. z o.o. poprzez uruchomienie produkcji innowacyjnego wyrobu regionalnego”.

 

  • Dofinansowanie z Funduszy Norweskich: 751.257,92 Euro

 

  1. Cel projektu:

Celem projektu było uruchomienie produkcji trzech nowych – nieoferowanych dotąd na rynku produktów. Opracowano technologię otrzymywania piwa na bazie specjalnie stworzonych dla Wnioskodawcy receptur piw na bazie słodu jęczmiennego typu pilzneńskiego z domieszką słodów karmelowych, ciemnych, barwiących oraz słodów pszenicznych, żytnich lub owsianych opartych na surowcach występujących wyłącznie w Borach Tucholskich z uwzględnieniem przyjaznych dla środowiska i tradycyjnych technologii produkcji tzw. "CLEAN LABEL". Na potrzeby uruchomienia produkcji wyrobów innowacyjnych zrealizował budowę budynku minibrowaru, zasilanego z odnawialnych źródeł energii (instalacji fotowoltaicznej, pomp ciepła oraz rekuperacji). W przedmiotowym obiekcie zainstalowana została linia technologiczna (zespół urządzeń) o wysokim stopniu innowacyjności, która stanowi połączenie tradycyjnych rozwiązań technologicznych z automatycznym systemem przetwarzania, zapewniającym powtarzalność oraz stałą dostępność przy zmiennej ilości produkcji. Jest to system pozwalający wyprowadzić w sposób naturalny półprodukty w procesie tworzenia produktu w sposób ustabilizowany – zawsze taki sam, a jednocześnie zachowując wysokie parametry smakowe i zapachowe, trwałość oraz walory zdrowotne.

Wynikiem projektu jest zwiększenie konkurencyjności firmy Drew – Kon Sp. z o.o. poprzez wykorzystanie rozwiązań technologicznych przyjaznych środowisku oraz  realizację działań prowadzących do wdrożenia w przedsiębiorstwie innowacyjnych produktów, procesów i rozwiązań, które prowadzą do rozwoju działalności gospodarczej firmy, w szczególności do wzrostu przychodów, zysku i zatrudnienia. Planowane przedsięwzięcie przyczyniło się również do lepszej gospodarki odpadami, większej efektywności energetycznej, zmniejszonej emisji zanieczyszczeń do atmosfery oraz bardziej wydajnej gospodarki materiałowej.

 

  1. Okres realizacji projektu:

Grudzień 2021 – kwiecień 2024

 

  1. Rezultaty projektu:

W wyniku realizacji projektu zakupiono i uruchomiono linię produkcyjną do produkcji piw fojutowskich w oparciu surowce regionalne, endemicznie występujące w obszarze inwestycji z uwzględnieniem przyjaznych dla środowiska i tradycyjnych technologii produkcji tzw. "CLEAN LABEL". Linia technologiczna pozwoliła na uruchomienie produkcji trzech innowacyjnych produktów, tj.

  1. Piwo Fojutowskie Jasne  - innowacje stanowi połączenie słodów pilzneńskich i słodu pszenicznego  aromatyzowany komorowo (nie wędzony) naturalnym olejkiem sosnowym pochodzącym z Borów Tucholskich.
  2. Piwo Fojutowskie UL - istotą innowacyjnej receptury jest pozyskanie drożdży dzikich w okresie wegetacyjnym roślin z rodzinnego ekosystemu rodzimych pól, sadów, łąk i lasów Borów Tucholskich.
  3. Piwo Fojutowskie Zielarz - innowacje stanowi połączenie słodów pilzneńskich  ze specjalnie wyselekcjonowaną mieszanką ziół, pochodzących wyłącznie z Borów Tucholskich.

 

Rezultatem przedsięwzięcia jest także wdrożenie ekoinnowacji, rozumianej jako  znaczący i widoczny postęp w kierunku osiągnięcia zrównoważonego rozwoju poprzez zmniejszenie negatywnego wpływu na środowisko, zwiększenie odporności na obciążenia środowiskowe lub osiągnięcie efektywniejszego i bardziej odpowiedzialnego korzystania z zasobów naturalnych.

 

  1. Wskaźniki realizacji celów projektu:

W wyniku realizacji projektu osiągnięto następujące wskaźniki projektu:

  • Liczba innowacyjnych procesów zastosowanych w przedsiębiorstwie w wyniku projektu (nowych dla przedsiębiorstwa) – 1,00 szt.
  • Liczba innowacyjnych produktów (wyrobów lub usług) wprowadzonych na rynek (skomercjalizowanych) w wyniku projektu – 3,0 szt.
  • Liczba utworzonych miejsc pracy (ogółem) – 6,0 szt.
  • Szacunkowe zmniejszenie rocznej emisji CO2 - 52.95 tony,
  • Szacunkowe zmniejszenie rocznego poboru energii elektrycznej – 0,02 GWh,

 

Beneficjent przewiduje, że wskaźnik rezultatu pn. „Szacowany roczny wzrost rocznych obrotów” (12%) zostanie osiągnięty w roku 2025.

 

  1. Konferencja otwierająca realizację projektu - Galeria

 

  1. Realizacja budowy budynku minibrowaru, zasilanego z odnawialnych źródeł energii (instalacji fotowoltaicznej, pomp ciepła oraz rekuperacji) – FOTO GALERIA

 

  1. Konferencja w trakcie realizacji projektu FOTO GALERIA

 

  1. Informacja i promocja projektu – FOTO GALERIA, MATERIAŁY INFORMACYJNO-PROMOCYJNE

 

  1. Zagraniczna wizyta studyjna, w celu promocji projektu oraz pozyskania dobrych praktyk i wymiany informacji w dziedzinie browarnictwa - Browar Stramberg i Browar Litovel Czechy –  FOTO GALERIA

 

  1. Event dla społeczności z okazji otwarcia obiektu (konferencja zamykająca realizację projektu) – planowany termin realizacji: lipiec 2024 r. – FOTO GALERIA